Hvad er dekontaminering?

Bilvoks - dekontaminering, flyverust, tjærefjerner, clay, bilvask, forvask


Det spørgsmål får vi ofte.

Kort - Så betyder det en mere dybdegående rens af lakken.

Hvorfor skal man dybderense lakken?
Når du dekontaminere lakken, så vil alle de urenheder - Nister, som vi også kalder det, fjernet fra overfladen i lakken, så overfladen bliver mere glat og ren.

Hvordan mærker man disse nister i lakken?
På en ren og tør overflade af bilen, lad dine fingrespidser glide let over lakken, føles den "ru", så trænger den til en behandling.

Hvad vil det gøre godt for?
Herved kan f.eks. en beskyttelse holde længere, for den skal ikke kæmpe med snavs og forurenede stoffer på begge sider af beskyttelsen.

Vi høre ofte at en beskyttelse til lakken ikke holder, som lovet, og ofte høre vi det er en dårlig beskyttelsen - MEN.....
- Ofte så har man brugt en shampoo, som ikke er PH neutral, eller også har man "glemt" dekontaminerings processen inden man påførte beskyttelsen.
Det er så her, man betaler prisen for, at ens beskyttelse ikke holdt længe nok. Der kan selvfølgelig være andre faktorer, som også spiller ind, men man kan komme så langt med en ren overflade på lakken.

En anden grundregel er - Skal du polerer inden en beskyttelse, så vil du opnå en mere ren og bedre polering, for du har ikke alle de urenheder i lakken, der kan sætter sig fast i skiven.
Faktisk er det mere sikkert at dekontaminere først, før en polering - For hvis en af disse urenheder, sætter sig fast i polerskiven, og den kører med rundt på din polerskive - Forstil dig lige hvad et korn i din poleringsskive kan gøre, når den køre med mekanisk kraft.......
Den kan lave meget mere ravage på lakken, end da du startede.

Derfor dybderens altid lakken før en polering!

Hvad er så en dekontaminering?
Efter en grundig forvask og håndvask af bilen, skal man fjerne flyverust, tjære og andre forurenede stoffer fra overfladen

Tager det ikke tid?
Det kommer an på hvilket resultat du ønsker.
Flotte resultater tager bare mere tid, de kommer ikke af sig selv.

Alt efter hvor meget dit køretøj trænger, og hvor ofte det er blevet gjort før, kan det tage længere tid eller kortere tid.

Vi har biler inde, som kan tage en hel dag at dekontaminere og andre, der kun tager nogle timer. 

I gennemsnit tager en:
En flyverustfjerner 15 min.
En tjærefjerner ca. 15 min
En Clay ca. 30 min

Er det det værd?
JA - Så enkelt kan det siges.

Hvor ofte skal man gøre det?
Her et nogle eksempler:
-En gang om året, som minimum, gerne to gange om året.
- Inden man polerer
- Inden man påfører en beskyttelse

Hvordan - Her en quick guide til hvordan. 
Hvilke produkter og mærker er lidt en smags sag fra person til person.
Vi har nogle fortrukne, som vi vil bringe frem her og forklare hvorfor. 

Hvorfor bruge en forvask - Forvask tager det grove snavs, og det er vigtigt efter en vinter med alt det salt på vejene, det hjælper også på din almindelig håndvask for, der er ikke så meget snavs, man skal vaske af i hånden.

Håndvask - Den er simpelthen nødvendig for, at få alt det fine snavs af lakken. Hvis du ikke får en vaskehånd på lakken og får denne kontaktvask, så får du plamager på lakken over tid - Denne test har vi gjort for nogle år siden. 

Hvis en shampoo reklamerer med, at den snupper det hele, og du ikke behøver at vaske med hånden bagefter, så er det en stærk shampoo, som ofte slider på beskyttelse af lakken, og farven på bilens plastik.
Det vil sige beskyttelsen holder ikke længe, og plastikken vil hurtigere falme over tid.

Derfor brug en PH neutral shampoo.

Bilt Hamber Korrosol - fjerner flyverust på lakken - Bilvoks.dk

Flyverust:
Når køretøjet er vasket, er det næste trin, at fjerne flyverust.
Flyverust opbygges på lakkens overflade over tid, det kommer fra bremser, fra din og andres biler, det kommer fra de forurenede stoffer i luften m.m.

Bilt Hamber Korrosol - fjerner flyverust på lakken - Bilvoks.dk

Bilt Hamber Korrosol

En af vores bedste produkter til at fjerne flyverust er Korrosol fra Bilt Hamber. Den er designet til kun, at fjerne flyverust på lakken. Den er tyndere og går derfor længere på literen til lakken, og endnu bedre, så virker den perfekt.
Du kan også bruge Iron fra Auto Finesse, den kan bruges, som både fælgrens og til fjernelse af flyverust.

Bilt Hamber Korrosol - fjerner flyverust på lakken - Bilvoks.dk

50/50 billede

Når bilen er vaske, spray den på lakken, lad den sidde og skifte farve til rød, når der er gået nogle minutter, skyller du det af lakken. Trænger den til mere, fordi det er ganske slemt, så gentager du processen.

Sidenote - Har du en keramisk coating på lakken, og du gerne vil fjerne flyverust på din coating, anbefaler vi Ecoclean Iron fra IGL Coatings, den er ikke så kraftig, og kan derfor bruges på en IGL keramisk coating uden at skade coatingens hydrofobe effekt.

Bilvoks - Tjære og tjærefjerner


Tjærefjerner:

Vi kender alle til at få tjære på lakken, og det er bare så svært af få af. Tjærefjerner kommer i mange former, alt an på projektet med, at få fjernet tjæren, så har vi nogle favoritter.

Oblitarate fra Auto Finesse - Har været en klar favorit i årevis, den kan bare fjerne noget, men den er absolut også en af de mere kradse produkter. Har du som på billedet her - en masse tjære, så syntes vi det er at foretrække en flydende form, som du kan spray på (husk - Oblitarate kommer uden spray, da den er så kraftig - Husk en sprayflaske der kan håndterer dette). Det kan være du skal gøre det nogle gange for, at komme det til livs.

En tjærefjerner som er mere fast, kan også have sine fordele.
Har du tjærepletter her og der, så vil vi anbefale en tjærefjerner, der er mere fast. Du bruger ikke så meget produkt, du kan bedre styre, hvor det løber hen, det er mere skånsomt til miljøet, og når man aftørre får, du mere tjære med af, end når den bare løber.
Vi anbefaler med disse produkter, at du bruger Black Mamba handsker.

IGL Coatings Ecoclean Tar - Tjærefjerner


Et af de produkter, som vi er meget glade for, er EcocleanTar fra IGL Coatings - Den er baseret på soja og er absolut effektiv. Det er faktisk en vi bruger meget. Har du fået tjære på din keramisk coating fra IGL, kan du bruge Ecoclean Tar på denne coating og fjerne de kedelige tjærepletter.  
Du påfører tjærepletten med handsker på, enten med fingeren, en applikator eller mikrofiberklud. Ladder den sidde et par minutter og aftørre med en mikrofiber klud. (OBS - Denne må ikke bruges på en mat lak).

IGL Coatings Ecoclean Tar - Bilvoks.dk


En anden tjærefjerner i en mere gele form er Oblitarate Gel fra Auto Finesses, den fungerer på samme måde som IGL Tar, påfør lad den sidde og tør herefter af.

Du har også Soft99 New Pitch Cleaner, her er der fordele og ulemper. Det er en aerosol, så produktet hænger mere i luften, desuden så indeholder den både silicone og beskyttelse. Skal du bagefter polerer og påfører en beskyttelse, anbefaler vi ikke, at bruge New Pitch Cleaner, men skal du bare fjerne lidt tjære på en eksisterende voks beskyttelse, så kan du let bruge denne.

Bilt hamber Auto Clay - Bilvoks.dk


Clay:

Clay kan gøre underværker på overfladen af et køretøj. Clay kan fjerne små tjærepletter og flyverust, samt alle de små nister i lakken.
Når du har brugt clay bliver overfladen helt glat.

Der findes mange former for clay: Clay Towel, som kan genbruges, Syntetisk clay og clay af ler. Udover det, så findes der forskellig grader af Clay, så hvad skal man vælge?

Skal man ikke polerer bagefter man har dybderenset lakken, er det vigtigt, at vælge en fin clay og gerne en blød clay, da det er mere skånsomt til lakken.

Når du har valgt din clay, SKAL du huske en smørelse til det rette produkt. Smørelse (er det der gør det - Hvor mange gange har vi ikke hørt den fra den ældre generation). Smørelse gør, at den clay du bruger vil glide over lakken, og du får en bedre udnyttelse af din clay med minimum ridser på lakken.
Bruger du en autoshampoo til den forkerte clay, så smuldre din clay, og du har spildt dit produkt, samt ikke fået en god oplevelse ud af at dekontaminere lakken.
Vi vil skrive hvilken smørelse, vi anbefaler, til de forskellige produkter.Her kan du se forskellen før og efterEn klar favorit er Bilt Hamber Auto Clay - vi har valgt den bløde i butikken. Hvorfor blød? Det kolde vejr, som vi ofte har, her stivner en clay, derfor får du meget mere ud af din clay, hvis den er blød for, ellers er det lidt at stå med en mursten på lakken.
Det samme gælder for Auto Finesse Clay det er Karolin ler, det er mindre slibende en en Polymerer Clay, altså mere skånsom til lakken, altså en ganske fin clay, som vi ofte bruger eller Soft99 Smooth Egg Clay bar.
Til disse tre bruger vi Auto Finesse Glide - En super lækker smørelse.

Er der bare meget på lakken af urenheder, og du gerne vil bruge en grovere clay, for du skal polerer bagefter, så har Chemical Guys 3 grader af clay; fin, medium og hård. Her bruger vi deres Clay Luber.

Har bilen en keramisk IGL coating, bruger vi IGL Clay Towel sammen med deres Autoshampoo Wash. Dette Clay Towel er beregnet til deres coating, så man kan få overfladen ren og de hydrofobe vandperler tilbage på lakken.

Bruger du smørelse, altså den rigtige smørelse såsom Glide, så får du en mere glidende Clay Bar på lakken, altså mindre friktion, derved mindre risiko for mærker og ridser i lakken.
Du kan aldrig bruge for meget smørelse til en clay bar.
- Men tricket er også, at En Clay skal glide på lakken, man skal ikke trykke, for lige så snart du trykker, skaber du friktion, som du ikke vil have ;)
 
Så husk;
☝️ En fin Clay Bar
☝️ Ingen tryk
☝️ Masser af smørelse
 
Så vil du også få succes med en Clay Bar ;)

Nu er lakken dekontamineret klar til en polering eller til en beskyttelse.
Hvis du gør alt dette, vil du ofte opleve at lakken bliver mere klar, farven træder så meget bedre frem, den bliver mere glat og ren at se på, men beskyttelsen du påfører holder også længere og beskyttelsen er meget lettere at påføre jævn.